FIMERA DESIGN STUDIO

Студио за интериорен дизайн
София
1-во място 2023

Downtown apartment

Малък апартамент в центъра на София (с площ 59 м2), претърпял реконструкция след бомбардировки от втората световна война. Заданието поставено от клиента беше за модерна визия с ретро препратки към сградата. Тъй като разпределението беше оформено според остарелите вече представи за разделение на жилището на основна и обслужваща част, свързани от вестибюл, се наложиха сериозни преработки на носещи стени. Голяма част от стените бяха премахнати, за да се получи по-отворено планово решение и това наложи усилване на носещата конструкция. Основната задача на конструктивният проект е да укрепи плочата на тавана, така че тя да може да понесе в последваш момент натоварване отговарящо на нормативната уредба без наличие на носещи стени, които по проект отпадат. Избрания метод за постигане на усилването на таванската плоча в зоната на премахване на зидове е посредством FRP материали /карбонови влакна/. Методът на полагане на FRP материалите позволява да се изпълни щадящо за сградата конструктивно укрепване без да се налага разкъртването на стените ,подовите настилки и добавянето на допълнителни греди и колони. Лентите от карбонови влакна се поставят по тавана, като предварително в зоните на полагане се отстрани таванската мазилка, като се достигне до плоча. Неправилната геометрия на помещенията наложи употребата на ламперии и шкафове, с които се постига изчистената визия изискана от клиента, а заоблените ръбове добавят леко ретро усещане. Чрез смяната на цвета във височина се подсказва за наличието на гредите от конструкцията на сградата. Дървото преобладава във всички финиши – фурнир, ламели и трислоен паркет. То е балансирано от класически модели мебели на реномирани брандове с непреходна визия. Акценти са тонираното стъкло и белият технически камък с деликатни топли нишки. A small apartment in the center of Sofia (59 sq.m.), rebuilt after the bombardments during World War II. Our client wanted a modern interior with a few retro touches. The original layout was in а rather traditional for the time way – with distinct main and service parts, connected by a vestibule. Our plan was for an open layout, so many walls, some loadbearing, had to be demolished. This necessitated strengthening of the existing beams and slabs. The engineering project’s main goal was to ensure that the slab could withstand a load without the help of the removed walls. The chosen method to accomplish this was using a fiber reinforced polymer system. This method allows for an almost non-invasive solution that doesn’t require any intervention to the walls and floors or adding any extra beams or columns. The carbon fiber strips are applied directly to the slab, after removing all of the plaster. Because many of the remaining walls were not perpendicular, we had to use a lot of paneling and cabinets to straighten the rooms and achieve a minimalistic vision. The rounding of some edges added the retro vibe. The changing of colors and materials was a hint for the underlying constructive elements. We used mainly wood throughout the interior – veneer, stripes and multi-layer flooring. It is balanced by the classic furniture from renowned brands. The toned glass and the white technical stone with subtle warm touches are the finishing accents.

  • 02.02.2024
  • 166

FIMERA DESIGN STUDIO

Студио за интериорен дизайн
София