ДУМАТА ИМА ЖУРИТО – ХАСЕГАВА АОЙ

  • 08.03.2023
  • Всички

Хасегава Аой завършва архитектура и строителство в Токийския столичен университет, Япония, и започва професионалната си кариера във Fuji Television Network в Токио, където се грижи за сценичния дизайн на японски и чуждестранни артисти в автентична музикална програма. Хасегава се мести в Италия и получава магистърска степен от Domus Academy, Milano през 2005 г. От 2006 г. тя живее и работи в Милано, сътрудничи си с различни компании и студиа в сферата на продуктовия и интериорния дизайн. Работата на Хасегава Аой успешно съчетава познанията й за светлинна композиция и комбиниране на различни материали със стратегическото й мислене, базирано на обширни изследвания в областта на дизайна. Хасегава работи с Domus Academy още от момента на завършването си като асистент преподавател, а от 2016г. тя е и ръководител на магистърската програма за интериорен, жилищен и продуктов дизайн в Domus Academy, Италия.

  • Кои според вас са трите най-важни фактора при проектирането на пространство?

Потребителското изживяване, светлината и материалът са трите най-важни фактора за проектиране на пространство. Потребителското изживяване е пряко свързано с емоциите, спомените и историите на публиката и пространството, които могат да създадат необикновени дизайнерски разкази. Докато светлината е основен елемент за драстична промяна на външния вид и атмосферата на пространството, а материалът е в основата на всички директни усещания, идващи от осезаемото пространство.

  • Кой според вас е най-важният етап от изпълнението на един дизайнерски проект?

Всеки етап от процеса на проектиране е еднакво важен. Методологията на проектиране може да се приложи във всеки етап от проекта, като се започне от проучване, анализ, създаване на концепция, разработване на проект и изпълнение. Трябва да имате набито око върху културните ценности на проекта и най-актуалните референции в дизайна, модата, изкуството, архитектурата и други дисциплини като наука и технологии, както местни, така и глобални перспективи. Дизайнът остава във всичко; става въпрос само за това как го превеждате в реален проект.

  • Кой е ключът към дизайна, който надхвърля текущите тенденции и не остарява/не се превръща в класика?

Трябва да идентифицирате своята оригинална култура, ритуали и поведение, като вземете предвид настоящите социални, глобални проблеми и факти, от които сте заобиколени. Трябва да наблюдавате ситуацията и да слушате хората. Емпатията и непредубеденото отношение ще ви помогнат да постигнете най-добрия резултат за потребителите. Целта на един дизайнерски проект не е да създаде произведение на изкуството, което да бъде разпознаваемо. Истинската цел е да се проектира пространство/обект, който ще бъде обичан, изживян и запомнен от хората, за да съжителства с околната среда по устойчив начин.

  • Каква е тайната на успеха в света на дизайна?

Успехът в света на дизайна може да варира по много начини в зависимост от личните гледни точки. Може да е слава, може да е качеството на проекта. Но в света на дизайна никога не работите сами; винаги работите с групи от хора. Дизайнерският проект е колективна работа и трябва да управлявате различни мнения и конфликти. Ключът към успеха в света на дизайна е да можеш да слушаш и да си страхотен диригент/сътрудник на екипа от таланти.

Покани можете да закупите от bilet.bg на цени от 50лв. и 88лв.
Очакваме ви на 29 март 2023г. от 18:30ч. в Inter Expo Center



Партньори на Dibla Design Awards:

   

 .............................................................................................................................................................................................

Годишни партньори на Dibla:

  .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията:

Добави Коментар
Няма добавени коментари