ЗАЩО 2 ВИНАГИ ЩЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ 1 ...

  • 17.10.2015
  • БГ дизайн

И това е нашият час по "математика", в който ще разберем, защо 2 е повече от 1.
Време е да извадите лист, молив и елка... да, елка... не, за да сметнете, колко ще струва дизайна на м2, а за да разберете няколко основни правила, как да повишите цената на вашия дизайн. Преди време един клиент ми каза, "... Ти хубаво си рисуваш тука и си правиш проекти, но ако искаш да направиш пари, е добре на бюрото ти да има елка"...
Тогава се замислих, че имам елка, но с нея не смятам парите в моята фирма, а размерите на неговия проект. Не спирaх да мисля всеки ден, защо ми го каза. Няколко години по-късно разбрах, че когато съм се учил да правя дизайн, не съм обърнал внимание на основни принципи за повишаване на цената на услугата. Защо да се популяризираме, когато имаме работа? И разбира се, най-бързият отговор: за да повишите интереса върху продукта, който предлагате. Много от нас започнаха своята кариера, проектирайки или безплатно, или за символична цена на познати от своето обкръжение, които с надеждата да ви помогнат, за да стартирате своето начинание, ви дават възможност да се изявите. Не след дълго познат на вашия познат се впечатлява от това, което сте направили и се обръща към вас... "Имам нужда от интериорен дизайнер..."

Супер, идва момента, в който да ви заплатят услугата, която предлагате и вие трябва да направите оферта. Поглеждате в "тавана", после - в "пода", после гледате втренчено някъде в пространството и не щеш ли, някъде в далечината виждате цена. Тя е толкова неясна, че не сте сигурни какво точно виждате, но все пак казвате някаква сума, която към момента ви се струва подходяща, правите оферта и започвате да работите. Честито! Сега се превърнахте в "хамстер". Предстоят ви години работа за неясната цена, която обявихте. Защото живеете и работите в страна, в която половината сме приятели, а другите - роднини.
"Oт уста на уста", когато ви препоръчат, най-вероятно ще споделят на каква цена сте извършили услугата и някак си няма да е логично да обявите по-висока, защото за "Иван" сте работили за 20Е/м2, а на мен защо ми обявявате 25Е/м2???
Нека се върнем в час! Вземете елката и смятайте... Ако имате по 2 запитвания на месец, препоръчително е да ги вземете, защото е необходимо да ви платят, за да можете икономически да съществувате. Това не ви позволява да рискувате с по-висока цена, за да не загубите клиента. Цифрите в елката, рязко се променят, ако имате 2 запитвания на седмица! Спокойно можете да питате, вашите клиенти от къде знаят за вас и ако не познават "Иван", сега е моментът да обявите 35Е/м2 (знаете много добре, че не можете да работите повече от 2 проекта на месец). При 8 запитвания на месец не е нужно да работите за "Иван" или някой негов познат, който знае, че работите за 20Е/м2. Споделяте му любезно, че вече имате поет ангажимен и някакси ви е по-важен:) (разбира се, може да предложите на "Иван", че може да забравите за ангажимента, ако ви плати 40Е/м2, но това е малко нахално :)). Обаче има огромна вероятност "Иван" да иска точно вие да работите за него...

Когато стартирахме платформата www.dibla.com, основната ни цел беше да повишим интереса към това, което предлагате. Да разширите полето, в което ви намират вашите бъдещи клиенти и да си позволите, когато имате работа, да обявявате по-висока цена, защото интересът към това, което предлагате, е нараснал многократно. Няма нищо по-нормално от това да повишавате интереса към вас, за да имате избор за кого да работите. Няма как да скрием огромната си радост, когато за 6 месеца се регистрират над 80 дизайнера и всички заедно можем да дадем облик на дизайна в България и да покажем, че много от нашите проекти са достойни за адмирации.

Автор: Генчо Гоев
дизайнер в GOEV

Добави Коментар
Няма добавени коментари