ТЕНДЕНЦИИ В ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА ДОМА ЗА 2024

  • 10.03.2024
  • Всички

Светли тонове, естествени материали, смарт мебели и ефектни елементи са акцентитие в интериорния дизайн за 2024 г.

Тенденциите в интериорния дизайн винаги се развиват, отразявайки промените в стиловите предпочитания и обществените промени. През 2024 г. фокусът е върху създаването на пространства, които са не само естетически издържани, но и екологично съобразени и функционални. Ето кои са основните тенденции в обзавеждането на дома, на които трябва да обърнете внимание.

Светли и топли цветове:
Цветовата палитра през 2024 г. е доминирана от светли и топли нюанси. Цветът на годината на Pantone, "Peach Fuzz", е доказателство за тази тенденция. Въпреки че в интериора има място за по-хладни тонове, една от популярните тенденции в интериорния дизайн за 2024 г. е да се наблегне на по-светли и топли цветове, особено в категориите на розовите и прасковените пастели.
Подходящо съчетание за тези прасковени тонове и други топли цветове през 2024 г. са кафявите, от по-светло златистобежово до по-тъмно махагоново и др. Когато става въпрос за цвят, разполагате с голяма гъвкавост - от смели монохромни схеми до фини цветови полюси. Както при вратите и мебелите, така и при подовите настилки Флор Декор предлага продукти, които биха зодоволили всеки вкус.

Природни елементи:
Наблягането на екологичния и устойчив дизайн продължава да расте, което оказва влияние върху включването на естествени елементи в интериорния дизайн. Материали като дърво, метал, бетон, мрамор, теракота, камък и глина се използват творчески в декора на дома. Дървото, в частност, остава фаворит заради своята универсалност и разнообразни текстури.
Има много начини да включите естественото дърво във вашия дом - от пода и естествените паркетни настилки и стенни декоративни акценти до етажерки, мебели и др. През 2024 г. топлите дървесни видове, както светли, така и тъмни, са в центъра на вниманието. Портфолиото на Флор Декор е изпълнено с качествени и натурални продукти като фурнировани врати, трислойни паркети и мебели от дърво.

Биофилен дизайн:
Тази тенденция има за цел да свърже интериора с екстериора, създавайки хармонично жизнено пространство. Биофилният дизайн включва използването на много стайни растения, естествени материали и зеленина, за да се създаде усещане за близост до природата. Интегрирането на вътрешните и външните пространства също е ключов аспект на тази тенденция.

Устойчиви материали:
В унисон с глобалното движение към устойчивост, интериорният дизайн през 2024 г. продължава да се фокусира върху устойчивите материали. Това включва използването на рециклирани биопластмаси и иновативни материали с по-малко въздействие върху околната среда, като например мебели и аксесоари за дома, изработени от повторно използвани предмети.

Многофункционални и смарт мебели:
Тъй като все повече хора се приспособяват към гъвкави условия на живот и работа, многофункционалните и конвертируемите мебели стават все по-популярни. Тази тенденция включва интелигентни, спестяващи място дизайни, които могат да се адаптират към различни нужди, като запазват едновременно стил и функционалност. Марки като VOX са водещи в тази тенденция със своите иновативни дизайни на мебели. Мебелите със скрито съхранение и конвертируемите или разтегателни маси със скрити отделения и  чекмеджета, както и с възможност за разширяване до по-голяма повърхност са чудесни примери за тази тенденция в интериорния дизайн. Диваните и леглата с вградено пространство са добър начин да получите повече място за вещите от вашето домакинство.

Ефектни елементи:
Уникалните и привличащи вниманието елементи са винаги на мода. Това могат да бъдат мебели с уникална форма, цвят или материал, комплект интересни декоративни предмети и др. Акцентните стени също могат да бъдат ефектни елементи, ако искате да проектирате стаята така, че стената да бъде фокусна точка. Доказателство за това е нарастващата популярност и голямото разнообразие от възможности, които дават стенните панели за създаване на акценти в различните стаи на дома. Те могат да бъдат тапицирани, от MDF, с 3D ефекти или истински произведения на изкуството. Например декорациите за стена Kerradeco от VOX, с техните абстрактни или вдъхновени от природата дизайни, набират популярност за създаване на модерни и привлекателни интериори.


Вашият ефектен елемент може да бъде таван, който привлича погледа нагоре. В тези случаи е обичайно стените да се придържат към малко по-обикновен и основен дизайн, за да може таванът наистина да изпъкне и да се превърне във фокусна точка. Подходящата комбинация от елементи за тавана може да направи стаята по-светла, по-лека и запомняща се, без да претоварва декора.
Стъклото, особено когато е текстурирано, се използва все по-креативно в домашния интериор като ефектен елемент. То не се ограничава само до маси или плотове; текстурираното стъкло се използва и в интериорните врати, за да придаде лекота и усещане за отвореност на пространствата.

В обобщение, тенденциите в обзавеждането на дома за 2024 г. се характеризират с комбинация от устойчивост, технологии, личностна изява и завръщане към природата. Тези тенденции не само подобряват естетиката на пространството, но и се фокусират върху функционалността, комфорта и благосъстоянието на обитателите. С напредването на годината се очаква тези тенденции да се развиват, като допълнително оформят средата ни на живот. 

В голямото портфолио на Флор Декор има за всеки клиент по нещо. Нашата цел е да превръщаме къщите в дом.

Последвайте този линк и конфигурирайте своите мебели сами.
 


ЗА КОНТАКТИ:

+359 890 111 850
[email protected]
www.floor-decor.bg


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари