15 000 лв В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДИЗАЙН | "ПРОпорция"

  • 03.08.2016
  • Конкурси

Желанието на дизайнерите за престижен конкурс с голям награден фонд, в който да покажат креативните си проекти, се сбъдна благодарение на високите позиции на платформата и стабилните партньорства, които изгражда през годините с най-големите фирми в бранша. Конкурсът е поредната мащабна задача, която dibla.com си поставя в стремежа да покаже таланта на дизайнерите в страната и техните безусловни възможности.

Националният конкурс за дизайн ще премине под името "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016 (DDA), с награден фонд от 15 000 лв. Инициативата се огранизира с пълната подкрепа на девет от най-успешните фирми в страната, предлагащи продукти и услуги за интериора – BAUHAUS, CarpetMax, DJIA, Diem, Ideal Standard, NOLA7, Prisma, Salex и Schneider Electric. Това са фирмите, които подкрепят развитието на дизайна в България и ценят високо резултатите, които могат да се постигнат чрез вложен дизайнерски подход при проектирането на интериорна среда и мебели. Платформата от години се стреми да изгражда различни партньорства с фирми, което допринася за по-добрата информираност на проектантите и за по-успешната реализация на предлаганите продукти и услуги за интериора. С всяка изминала година фирмите-партньори се увеличават и това сериозно допринася за повишаване нивото на предлаганите у нас стоки и услуги в областта на интериора.


ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАРТНЬОРИТЕ

 

ЗА КОНКУРСА

"ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016, се провежда за първа година, включва две основни категории – „Интериорен дизайн“ и „Продукт дизайн“. Всеки желаещ може да вземе участие – студент, проектант, архитект, дизайнер, екипи и др. Проектите трябва да отговарят на поставените задания и да са съобразени с посочените изисквания. Всеки участник/екип може да се включи с неограничен брой проекти във всички категории. Проектите трябва да бъдат авторски. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония по награждаване и ще се отразят от водещите медии в областта и всички канали на националната платформа dibla.com.

Като комплимент и специална награда, по време на церемонията, платформата dibla.com ще връчи приз "дизайнер на годината". Отличието се присъжда за развитие и принос в българския дизайн и популяризирането му на национално и международно ниво.

Водени от основния принцип и вярване, че дизайнерите подобряват средата, начина на живот, търсят решения на възникнали проблеми и създават иновации, които водят до естествено развитие и еволюция в потреблението, формирахме три категории. Те ви позволяват да покажете въображението и професионализма си, да предложите реален проект/продукт за българския пазар, използвайки асортимента и услугите, предлагани от деветте фирми–партньори на конкурса.

Всяка от категориите е структурирана така, че да решава проблем на българския пазар и да дава готови адекватни решения, да включва използването и комбинирането на продукти и материали от фирмите-партньори на dibla.com, което осигурява възможност за реализиране на проектите от заинтересовани страни и ги прави пазарно ориентирани. Целта е да получим имиджови предложения и продукти, които да показват какви възможности могат да бъдат реализирани чрез дизайнерската идея и предлаганото от фирмите. Това е добра възможност, чрез която платформата да представя дизайнери пред инвеститори.

 

ТЕХНИЧЕСКО ОПИСАНИЕ И ФАЙЛОВЕ КЪМ ПРОЕКТА

  • Описание към проекта – описанието трябва да представя концепцията на проекта, водещи акценти и характерни детайли (от 600 до 900 символа с включени интервали).
  • Описание на използаните продукти – в табличен вид да се опишат използваните продукти от продуктовата гама на фирмите.

*** Задължително трябва да се влагат продукти на всички посочени компании в заданието.

  • Оразмерен план-разпределение – чертежът трябва да представя добре решението за зониране и функционални предимства, проект с легенда и описание (представя се в PDF формат без ораничение на страниците; максимална големина на файла - до 3 MB).
  • Графична презентация на проекта – от 3 до 10 снимки, които да визуализират проекта ви (няма ограничение за използвания софтуер).

*** Представете една водеща снимка „корица на проекта“ и останалите кадри да показват различни гледни точки и водещи детайли (представете снимките в Jpeg/JPG формат, резолюция 300 dpi, избран от вас размер, но не по-голям от 3600х3600 px, всички изпратени снимки да не надхвърлят 20 GB).

 

КАНДИДАТСТВАНЕ И СРОКОВЕ

  • Свалете регистрационната форма като настиснете бутона "РЕГИСТРИРАЙ СЕ" под всяка от категориите, попълнете  и изпратете на е-mail: [email protected]
  • Регистрация в конкурса до: 20.08.2016 г.  

*** Всеки желаещ да вземе участите в конкурса задължително трябва да направи тази регистрация на [email protected] в посочения срок. 

  • Краен срок за подаване на проекти: 31.10.2016 г. Проектите изпращайте на е-mail: [email protected], заглавие на писмото трябва да бъде името на проекта, което е посочено в регистрационната форма.
  • Журиране и обработка на получените проекти от 31.10 до 04.11.2016 г.
  • Победителите ще бъдат обявени на официална церемония по награждаването на 10.11.2016 г.

 

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

сп. "ИДЕАЛЕН ДОМ",  сп. "НАШ ДОМ",  сп. "МАГАЗИН",  онл. "КАПИТАЛ",  онл. "IDEALENDOM.BG", онл. "КЪЩАТА",  онл. "BUILDING",  онл. "CITYBUILDHOME"            
                       

 

КАТЕГОРИЯ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН
 категорията включва две подкатегории:  
ХОТЕЛСКА СТАЯ 4**** и ИЗНЕСЕНО СПА ЗА ДОМАШНА УПОТРЕБА С ОТКРИТА ЗОНА ЗА РЕЛАКС
.............................................................................................................................................................................................

 

ХОТЕЛСКА СТАЯ 4****
6 000 лв награда за 1-во място

ЗАДАНИЕ

В хотелската стая трябва да има обособено място за спане, зона за отдих, санитарни помещения, предверие и място за дрехи, кът за разкрасяване и аранжирана тераса в стила на интериора.

В документацията на избраната категория ще получите работна подложка, на която има нанесен само външен контур на помещението, позволяват се преградни стени от всякакъв вид и харaктер, които помагат да обособите отделните зони. Изборът на стил и подход към създаването на индивидуална интериорна среда е един от основните критерии при журиране, чувствайте се свободни да експериментирате. Може да използвате всякакви материали и цветове, стига да са част от продуктовата гама на фирмите-подизпълнители, които ще се използват за подизпълнители.

Поради спецификата на интериорната среда трябва да представите проекта си в два варианта - при дневна светлина и в нощна сцена. Осветлението влияе при създаването на атмосфера и подпомага подчертаването на някои от силните акценти в проекта. Обърнете внимание на спецификите в използването на хотелската стая и интегрирайте в предложените функции система за автоматизация и контрол на помещението, което също е един от критериите за журиране.

Проектът задължително трябва да отразява продуктовата гама на изброените фирми. Трябва да познавате и влагате продукти, които правят възможна реализацията на вашето идейно решение с посочените фирми. Това ще даде представа за съчетанието и начина, по който може да комбинирате продукти в търсене на индивидуално решение.

ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ
Използвайки артикули от продуктовата гама на фирмите, има реална възможност проекта ви да бъде реализиран.

  • BAUHAUS: оборудване за кът на терасата, продукти за банята, настилки, врати, тапети, преградни системи, осветителни тела, картини, сейфове;
  • CarpetMax: настилки, врати и тапети;
  • DJIA: керамични облицовки, гранитогресни плочи за интериор и екстериор, декоративни керамични плочи и мозайки;
  • Diem: преградни и плъзгащи се системи, стъкло между банята и хотелската стая;
  • Ideal Standard: санитария и смесители в банята;
  • Prisma: осветителни тела и светлинни решения;
  • Salex: гардеробни решения, облицовки и материали за мебели, плотове и мебели за баня от GetaCore;
  • Schneider Electric: ключове и контакти, автоматизация и атмосфера.

*** Всички други акценти и продукти, които влагате трябва да бъдат възможни за производсто или закупуване!

В тази категория ще бъде излъчен един победител и ще получи парична награда от 6 000 лв. Най-добрите проекти от тази категория ще бъдат поместени в рекламен материал, съдържащ ваша контактна информация. С него ще бъдете представени пред хотелиери, които да видят вашите проекти. Това осигурява реална възможност за изграждането на контакт, а проектите ви ще послужат за референция пред тях, която онагледява какво може да се постигне, използвайки дизайнер и продукти, които се предлагат на българскиятпазар.

*** Всеки, който иска да вземе участие в тази категория, следва да се регистрира като попълни формата и я изпрати на е-mail: [email protected] до 20.08.2016 г.
*** Краен срок за подаване на проекти: 31.10.2016 г. Проектите изпращайте на е-mail: [email protected], заглавие на писмото трябва да бъде името на проекта, което е посочено в регистрационната форма.


Категория: интериорен дизайн - хотелска стая 4**** 

.............................................................................................................................................................................................

 

ОТКРИТА ЗОНА ЗА РЕЛАКС / изнесено СПА за домашна употреба
6 000 лв награда за 1-во място

ЗАДАНИЕ

Проектирайте открита зона за релакс / изнесено СПА за домашна употреба.

Проектът трябва да съдържа закрита зона за максимално много на брой спа процедури и открита зона за слушане на музика и релакс, зона за закуска, кафе, място за четене. Изнесената зона за релакс е добра опция за всяка къща или вила. В тази категория трябва да се представи решение, което лесно да се добавя към вече съществуващи сгради и постройки. Да е достатъчно самостоятелно и да позволява поставяне в близост до вече изградени басейни или просто в открито дворно пространство.

В документацията на тази категория ще получите работна подложка, на която има нанесен само външен контур на помещението и тревната площ, прилежаща към него. Позволяват се преградни стени от всякакъв вид и характeр, които помагат да обособите отделните зони. Изборът на стил и подход към създаването на индивидуална среда е един от основните критерии при журиране, чувствайте се свободни да експериментирате. Може да използвате всякакви материали и цветове, стига да са част от продуктовата гама на фирмите, които ще се използват за подизпълнители.

Поради спецификата на интериорната среда трябва да представите проекта си в два варианта - на дневна светлина и в нощна сцена. Осветлението влияе при създаването на атмосфера и подпомага подчертаването на някои от силните акценти в проекта. Обърнете внимание на акцентите в използването на домашно спа и интегрирайте в предложените функции система за автоматизация и контрол на помещението, което също е един от критериите за журиране.

Проектът задължително трябва да отразява продуктовата гама на изброените фирми. Трябва да познавате и влагате продукти, които правят възможна реализацията на вашето идейно решение с посочените фирми. Това ще даде представа за съчетанието и начина, по който може да комбинирате продукти в търсене на индивидуално решение.

ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ
Използвайки артикули от продуктовата гама на фирмите, има реална възможност проекта ви да бъде реализиран.

  • BAUHAUS: екстериорна зона за релакс около закритата площ /градинска мебел, озеленяване, осветление/, деко камъни, настилки, соларни душове, зрителна защита, декоративни шадравани и продукти за свободното време;
  • DJIA: облицовки и настилки /гранитогрес, клинкер и др./, дренажни системи за озеленяване около басейни самоносещи плочи в зелените площи;
  • Diem: преградни и плъзгащи се системи, стъкло;
  • Ideal Standard: душ зона;
  • NOLA7: джакузи, топлинни и охлаждащи процедури, рефлексотерапия, релакс зона, специални терапии;
  • Prisma: осветителни тела и светлинни решения;
  • Schneider Electric: автоматизация и атмосфера.

*** Всички други акценти и продукти, които влагате трябва да бъдат възможни за производство или закупуване!

В тази категория ще бъде излъчен един победител и ще получи парична награда от 6 000 лв. Предимството на тази категория, е че предложеното решение може да се адаптира към вече съществуващи постройки, в които не е предвидено такова пространсвто, както и да се планува за изграждане в следващ етап, ако в началото няма отделен бюджет за такава зона. Най-добрите проекти от тази категория ще бъдат популяризирани пред крайни потребители, които могат да поръчат от предложените продукти.

*** Всеки, който иска да вземе участие в тази категория, следва да се регистрира като попълни формата и я изпрати на е-mail: [email protected] до 20.08.2016 г.
*** Краен срок за подаване на проекти: 31.10.2016 г. Проектите изпращайте на е-mail: [email protected], заглавие на писмото трябва да бъде името на проекта, което е посочено в регистрационната форма.


Категория: интериорен дизайн - Открита зона за релакс

.............................................................................................................................................................................................

 

КАТЕГОРИЯ ПРОДУКТ ДИЗАЙН
 категорията включва една подкатегория:  
ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА РАЗГОВОРИ В OPENSPACE ОФИС
.............................................................................................................................................................................................

 
ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА РАЗГОВОРИ В OPENSPACE ОФИС
3 000 лв награда за 1-во място

ЗАДАНИЕ

Проектирайте обособена зона за разговори в openspace офис.

Проектът трябва да включва зона за провеждане на срещи за 4 - 6 души, възможност за създаване на конфиденциална среда за разговори, място за презентации, провеждане на конферентни/видео разговори, контрол на звук, светлина, достъп. В общия случай офисите разполага със стандартен тип конферентни зали. Проблемът в големите openspace офиси е, че в тях рядко има отделени малки кътове за бизнес срещи с по-специална атмосфера. Това е мястото, където клиентът може да бъде впечатлен от отношението на фирмата към детайла или да бъде място за ежедневни срещи между колеги, в което да се чувстват добре служителите.

В документацията на избраната категория ще получите работна подложка, на която има нанесен само външен контур на помещението, решението за изграждането на стени от всякакъв вид и харектар, които помагат да обособите зоната зависи от подхода ви и желания краен резултат. Изборът на стил за създаването на продукта е един от основните критерии при журиране, чувствайте се свободни да експериментирате. Може да използвате всякакви материали и цветове, стига да са част от продуктовата гама на фирмите, които ще се използват за подизпълнители. Проектът трябва да отразява и представя възможностите за контрол и автоматизация на използваната техника, осветление, звук, щори и т.н. Това е един от критериите за журиране.

Проектът задължително трябва да включва продуктовата гама на изброените фирми, необходимо е да познавате и да влагате продукти, които позволяват реализацията на вашия проект с посочените фирми, което ще даде представа за съчетанието и начина, по който можете да комбинирате продукти в търсене на индивидуално решение.

ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ
Използвайки артикули от продуктовата гама на фирмите, има реална възможност проекта ви да бъде реализиран.

  • BAUHAUS: стъклени тухли, тапети, настилки, озеленяване, зрителна защита, осветление;
  • CarpetMax: настилки, врати и тапети;
  • Diem: преградни и плъзгащи се системи, стъкло;
  • Prisma: светлинни решения и продукт дизайн - осветително тяло;
  • Salex: шумоизолационни и акустични панели, системи за организация в офиса, облицовки, мебелни материали и обков;
  • Schneider Electric: офисни инсталационни материали, автоматизация и атмосфера.

В тази категория ще бъде излъчен един победител и ще получи парична награда от 3 000 лв. Предимството на тази категория, е че може да се предложи решение и да се адаптира към вече съществуващи офисни пространства, в които не е предвидено такова, както и да се планува на следващ етап, ако в началото няма отделен бюджет за такава зона. Най-добрите проекти от тази категория ще бъдат популяризирани пред крайни потребители, които ще могат да поръчват от предложените продукти. Така вашият продукт ще бъде ваша референция.

*** Всеки, който иска да вземе участие в тази категория, следва да се регистрира като попълни формата и я изпрати на е-mail: [email protected] до 20.08.2016 г.
*** Краен срок за подаване на проекти: 31.10.2016 г. Проектите изпращайте на е-mail: [email protected], заглавие на писмото трябва да бъде името на проекта, което е посочено в регистрационната форма.


Категория: продукт дизайн - обособена зона за разговори в openspace офис

.............................................................................................................................................................................................

 

Добави Коментар
logo_dibla.jpg
Здравейте, Нико. Целта на тази подкатегория е да се проектира обособена зона за разговори, която да е част от общото офис пространство. Относно височината на помещението - да е 2400-2600 мм, така че лесно да се адаптира към различни височини на стандартни офиси. Поздрави, екипът на dibla.com
Нико
Здравейте! За категорията "ПРОДУКТ ДИЗАЙН" - цел на задачата е самото място за зона за провеждане на срещи - "конферентна зала" или цялостно решение на офисното пространство и "конферентната зала". Каква е свтлата височина на помещението, тъй като не забелязах в материалите да има разрез или др графичен материал указваш такава информация. Поздрави!
Паулина
Здравейте, вчера се регистрирах но нямам отговор. Моля да ми потвърдите че регистрацията е успешна. Благодаря
Паулина
Здравейте, вчера се регистрирах но нямам отговор. Моля да ми потвърдите че регистрацията е успешна. Благодаря
Паулина
Здравейте, вчера се регистрирах но нямам отговор. Моля да ми потвърдите че регистрацията е успешна. Благодаря
Паулина
Здравейте, вчера се регистрирах но нямам отговор. Моля да ми потвърдите че регистрацията е успешна. Благодаря
Паулина
Здравейте, вчера се регистрирах но нямам отговор. Моля да ми потвърдите че регистрацията е успешна. Благодаря
Петрова
Здравейте! На 13.08 изпратих форма за регистрация. Необходимо ли е да получа потвърждение?
AdobePhotoshopExpress_9ef54ccefdfd4f81a5bd4d51da82bd00.jpg
Аз също се регистрирах,но отговор нямам! Моля върнете ми отговор!
Ирина Москова
Напълно съм съгласна с Екатерина. Днес изпратих второ писмо и отново нямам отговор дали съм се регистрирала успешно, а крайния срок е на 20-ти. Как да разберем дали сме се регистрирали успешно?!
Екатерина
Здравейте. Ще бъде добре ако отговаряте на e-mail-ите, които Ви се изпращат. Писах Ви още вчера преди края на работния ден и все още нямам отговор. Несеризоно е такова отношение, предвид идеята за високо ниво на конкурса. Няма обратна връзка дали сте получили регистрационните формуляри, дали регистрацията е успешна и т.н.
Ирина Москова
Здравейте, вчера изпратих формата за регистрация на посочения и -мейл, но нямам върнат такъв, че регистрацията ми е успешна. Изпращате ли такива писма и как да разбера, че съм се регистрирала успешно?
Лилия Николицова
регистрация за конкурс :)
logo_dibla.jpg
Здравейте, Моля, изчетете внимателно заданието и вникнете в него. В категорията са селектирани партньорите на конкурса, в чиято продуктова гама присъстват голяма част от стандартните и иновативни материали, предлагани на пазара. С тях трябва да проектирате своите продукти, за да бъдат те възможни за реализация. Фирмите не са подбрани на случаен принцип – те подкрепят инициативата, заради желанието си да бъдат така липсващия съпорт за дизайнерите при разработването на нестандартни изделия и среда. Те ценят труда ви и вярват, че дизайнът на продуктите ви носи добавена стойност. Уверени сме, че и за вас е по-важно да намерите лоялни и подготвени партньори повече, отколкото да откриете липсващата запетая в текста!
Иван Илиев
Колеги от DIBLA, нещо нищо не мога да разбера от коментарите Ви. Имате задание за "ПРОДУКТ ДИЗАЙН" който е "ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА РАЗГОВОРИ В OPENSPACE ОФИС", но сте написали като условие: "Проектът задължително трябва да отразява продуктовата гама на изброените фирми, трябва да познавате и да влагате продукти, които позволяват реализацията на вашия проект с посочените фирми, което ще даде представа за съчетанието и начина, по който можете да комбинирате продукти в търсене на индивидуално решение." Е как да изготвим "ПРОДУКТ ДИЗАЙН" като очевидно тябва да "отразява продуктовата гама на изброените фирми"? За какъв продуктов дизайн става на въпрос и що за глупост е това? Вие очевидно искате един Интериор Дизайн на "ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА РАЗГОВОРИ В OPENSPACE ОФИС" с продукти на изброените фирми с цел реклама. Прочетете как стоят работите или вижте как колегите от ROCA си провеждат Jumpthegap конкурсите не търсете топлата вода отдавна е открита: https://en.wikipedia.org/wiki/Product_design#Trends_in_product_design
logo_dibla.jpg
Колеги, Петър Нейков не е просто прав; в ретроспекция ни се иска да можехме да вземем една от фразите му, която най-ярко символизира предизвикателството, което подобно задание представлява! „От молив до самолет“. Два бляскави образа! Всички знаем анекдота, според който НАСА вложила огромни финанси, време и ресурси в разработването на химикалка, която да пише в безтегловност, докато Роскосмос просто раздавал на космонавтите моливи. Това – вярно или не – е великолепен пример как малки, прости решения могат да „променят играта“. Нека задържим тази мисъл в главите си за момент и да разгледаме втория символ. Всеки, който е бил в самолет по-дълго и по-често, може да направи ясна аналогия със съвременните офиси тип открито пространство. Във всеки самолет – и във всеки от посочения тип офиси – ще трябва да седите заедно с още солиден брой хора; пространството и в самолета, и в офиса, ще е достатъчно, но на ръба. И почти всяко място май е като почти всяко друго… В основния си вид, и самолетът, и откритият офис вършат работа, но не носят наслада и удовлетворение… Докато не се намеси дизайнерът! Притиснат от икономическата обосновка, няма как дизайнерът да намали броя места, да увеличи пространството и пр.. Няма как да замени креслата/столовете с пейки или пуфове… Но освен че може да организира по най-добрия и целесъобразен начин разделението – и оформлението – на отделните класи, той може да превърне полета в почивка, работата – в удоволствие! И за това му трябва дребни на глед решения. В това ние виждаме спецификата на таз годишното ни продуктово предизвикателство: Не просто продукт сам по себе си, а артикули, мотиви (не непременно моливи), детайли… Защото освен задължителното оборудване на борда на самолета или на офисното пространство, дизайнерът внася неповторима атмосфера именно с акценти и функционални, но не масови продукти; те са, които ще придадат на иначе формалната атмосфера на офиса или салон на самолета уникален характер. Така пътникът вече не е поредния картоф в чувала, а служителят не е поредната бурма в сивата машина. Така клиентът, в крайна сметка, ще се почувства желан и на мястото си, ще иска отново да дойде и да даде благоразположението си… Широкият мащаб на офиса от открит тип не ограничава дизайнера в броя и вида на новаторските продукти, които да вплете, за да постигне обстановката на уют и удобство, така различни от масовия „хангар“ с бюра в кутийки. Условията позволяват максимална гъвкавост и „приложна“ изобретателност. Нямаме търпения да се запознаем с вашите решения!
Пламен Жеков
Доста интересна подкатегория .Мисля ,че би трябвало да е на обратно .
14691140_653810541446543_6465695407949837453_n.jpg
Здравейте, аз също не разбрах, какво е общото между "ПРОДУКТ ДИЗАЙН" и "ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА РАЗГОВОРИ В OPENSPACE ОФИС"? Не съм сенсей в сферата, но г-н. Нейков е доста прав в коментара си. Ще е добре да преосмислите заданието си за "КАТЕГОРИЯ ПРОДУКТ ДИЗАЙН".
Петър Нейков
Извинете моля, но някой тук знае ли въобще-какво означава "продукт дизайн?? Това си е чисто задание от категория"интериорен дизайн. Продуктов дизайн, означава да проектираш конкретно изделие, предмет от сферата на промишленото производство -от молив до самолет. Зоната заразговори е част от интериора, включващ множество продукти, но в този случай те не са обект на проектиране!