СКИЦА / студио за архитектура и дизайн

Студио за интериорен дизайн
София

HOUSE Y

Описание: Целта на този проект е създаване на функционална среда с модерно въздействие в жилището на семейство с много деца. Това е постигнато с оформянето на просторни, преливащи се едно в друго пространства, които дават възможност за свободно движение. Използвана е ахроматична гама, обогатена с цветни акценти. Къщата е на три етажа и има следното разпределение: I ниво: входно пространство, баня, дневна, трапезария, кухня II ниво: детски стаи, детски бани, преходни пространства III ниво: спалня родители, баня, тераса. Още за проекта от архитектурно студио Скица: Мисълта за комфорта на четиримата малки обитатели на къщата, както и на техните родители, е водеща в решаването на отделните пространства и избора на архитектурни детайли. Дългата пейка в антрето е предназначена за по-лесно обуване и струпване на ученически чанти; мебелите са вградени и от входа преминават през стъклената врата в дневната, където единствено се 'пречка' големият диван (Gervasoni), който във всеки момент може да бъде изтикан към някоя стена, за да освободи пространство за игри. Иначе размерът му е избран да побира всички, но не пред телевизора (такъв няма), а просто на приказки. Камината е своеобразен обединяващ елемент между дневната и трапезарията, другото е – цветните акценти - възглавниците на дивана и столовете ( Arper, от Склада) около масата за хранене (Calligaris от Selamore). Но истински обединяващият елемент в цялата къща е стената на стълбището. Тя преминава през всички нива – стълбището е открито и активно присъства в пространството на всеки етаж. Така се ражда идеята тази стена да се превърне в картина, която да се развива от дневната, през детския етаж, до спалнята и банята на родителите. Автор на стенописа е Станка Желева, а изпълнители (освен нея) са цялото семество. Следващото ниво е детският рай. Стаите на децата са с разположение, обеми и даже акценти (пердетата), избрани заедно с тях. Баните към техните стаи са също по техни цветови предпочитания. След детското ниво, зад стъклен воал с контрол на достъпа от спалнята, по стъпалата нагоре, следва родителското ниво. Пространството на етажа е едно, като зад единствената матова стъклена врата са ваната, душкабината и тоалетната. Мивките са в предверието към банята – окачени на финалните щрихи от виещата се из етажите рисунка. Едната от стените на спалнята представлява вграден проходим гардероб с две отделения (по едно за всеки един от родителите) с огледални врати от пода до тавана. Родителското легло притежава същите качества като дивана в дневната – побира цялото семейство и при всяко преместване и завъртане интериорът се променя. Интересен детайл е своеобразният предпазен въжен парапет, изцяло по идея на арх. Миряна Кръстева. Други интересни детайли в интериора са гранитният кухненски плот, който описва кухнята и преминава в тавана; парапетът на стълбата от детското ниво нагоре; вградените в тавана осветителни тела до прозорците на партерния етаж, които увеличават осветеността на помещенията; лампата над вратата на банята при входа на къщата, която светната сигнализира, че вътре има някой. В интериора са използвани следните материали: естествен паркет (за пода - Паркет Миланов), латекс (за стените - Levis, Dulux), MDF с покритие от HPL (мебели - Валиян).

  • 05.02.2021
  • 332

СКИЦА / студио за архитектура и дизайн

Студио за интериорен дизайн
София