ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА БАНЯ

  • 30.05.2022
  • Всички

Отдавна банята се е развила от място, където човек се грижи за хигиената си, до персонален Спа център. Тя е лично пространство, където човек остава насаме със себе си, оставяйки зад гърба си проблемите на деня. Осветлението е един от основните фактори, които осигуряват хармония, естетика и стил във всяка баня.

Основно осветление

Това е общото осветление на банята, което служи за извършване на ежедневните дейности там. Такива са: измиването, къпането, сортирането на прането, почистването, подреждането на козметика и перилни препарати и др. Това осветление може да се осигури от силни светлинни източници, разположени на тавана. Основното осветление може да се осигури от осветителни тела, прибрани към тавана, тип плафони или да е вградено в окачения таван, осигурено от LED лунички за баня или да представлява комбинация от двете.

Как да определим колко осветление ни е нужно за банята?

Когато се изчислява силата на основното осветление се взима под внимание, освен големината на помещението, така също отразяващата способност на повърхностите. Отчита се дали в банята има огледала и каква площ заемат? Все пак една баня изглежда хармонично осветена с по-малко лумени, отколкото друга. В различните случаи може да се стигне до различно решение.

Локално осветление

Това осветление е необходимо, за да се извършват специфични дейности в банята, свързани с личния тоалет, като: гримиране, бръснене, миене на лицето и ръцете. Локалното осветление се поставя в близост до огледалото, за да виждате кристално ясно и в детайли образа си в огледалото. Друго място, където е добре да се постави локално осветление в банята е над душ кабината и над ваната. Там то може да не е натрапчиво ярко, но трябва да осигурява достатъчно светлина, за да извършвате хигиенните си нужди комфортно.

Декоративно осветление

Това е осветлението, без което можем, но то осигурява светлинен акцент върху определен архитектурен орнамент, статуетка или детайл от интериора. Чрез правилно подбрано декоративно осветление, издигаме стила на банята на по-високо ниво. Декоративното осветление може да бъде осигурено от спот лампи за баня, вградени LED ленти под ръба на ваната или шкафа. Когато използваме банята като спа или уелнес център, именно декоративното осветление остава единственото включено осветление, затова е добре да се предвиди, то да може да се димира.

Допълнително (амбиентно) осветление.

Наричано още и запълващо, това осветление осигурява светлина там, където другите осветителни тела не могат. Допълнителното осветление може да се осигури от вградени в пода, стените или тавана LED лунички или или led модули вградени в стените.

Изисквания за водозащитеност на лампите монтирани в банята

Всички лампи, които поставяме в банята, трябва да имат определена степен на защита от влага и пръски вода. Индексът, с който означаваме степента на защита се нарича IP и е сертифициран от IEC 60529. IP означава International Protection. След абревиатурата IP следват две цифри – първата показва степента на защита от прах и твърди предмети, а втората от вода и течности. При производство на осветителни тела за баня, производителите осигуряват защита минимум IPX4. Колкото по-голямо е числото, толкова осветителното тяло е по-защитено. В случая „4“ означава „Защита от пръскане от всички посоки“. Въпреки това се избягва поставяне на осветителни тела над душа или ваната, където влажността е най-силна. Все пак в банята има зони, в които влагата не е толкова голяма (виж зона 2 и 3 на схемата) и там може да се използват лампи с по-ниска степен на защита. Но ако в банята при къпане се образуват пръски във всички посоки, защитата трябва да е минимум IP44.

Видове осветителни тела за баня

Подходящите осветителни тела за баня трябва да бъдат от хромирани или неръждаеми метали, полимери издържащи на влага и непроменящи цвета си и оборудвани с дифузер от бяло стъкло. За баня се използват плътно затворени стенни или таванни тела или вградени лунички. Това означава, че ако в такова осветително тяло поставим крушка с нажежаема жичка, отделяната топлина няма да може да се разсее в околното пространство и има вероятност скоро крушката да изгори. Тук на помощ идват LED лампите. Те отделят съвсем малко топлина, могат да се изберат така, че светлината им да е в неутралната част на спектъра около 3000 до 4000K и поради дългия си живот няма да се налага често да демонтирате плафоните, за да сменяте изгорели крушки. В заключение, ще препоръчаме да настроите осветлението във Вашата баня според личните си предпочитания. Изборът е много голям, но с професонални консултации в магазините за осветителни тела, можете да постигнете желаната атмосфера в банята.


ЗА КОНТАКТИ:


+359 879 861 909
[email protected]
https://lightluxury.bg
https://www.facebook.com/lightluxury


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари