МЕЖДУНАРОДНИЯТ КОНКУРС ROCA ONE DAY DESIGN CHALLENGE ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ТРЕТОТО СИ ИЗДАНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

  • 27.11.2021
  • Конкурси

В събота, 20 ноември 2021 г., Roca One Day Design Challenge проведе третото си издание в България, като тази година то беше в специален онлайн формат поради пандемичните ограничения. Над 120 участници бяха предизвикани да предложат иновативни идеи за пространството на банята, следвайки заданието от началото на деня. 

Участниците имаха за задача да преоткрият душ пространството, като добавят нови функционалности и добавена стойност към параваните за баня. Състезавайки се с времето, те трябваше да подготвят предложение, което да отговаря на тези изисквания, само за 8 часа и половина, преди да го качат на уебсайта на конкурса. Победителите бяха обявени чрез официалния акаунт в Instagram @rocachallenge.

Проектите бяха оценявани от жури, съставено от известни професионалисти от света на дизайна и архитектурата: Алекс Ковачев, арх. Радо Тодоров, арх. Светослав Станиславов, арх. Цветан Петров и Веселин Симов. Членовете на журито оценяваха в проектите тяхната оригиналност, креативно и иновативно мислене, но също и добрата визуална презентация и съответствие с концепцията за устойчивост.

Членовете на журито в оживена дискусия по проектите. Отдясно наляво: арх. Цветан Петров, Алекс Ковачев, арх. Радо Тодоров, арх. Светослав Станиславов, Веселин Симов.


Журито на Третото за България издание на конкурса One Day Design Challenge, отляво на дясно: арх. Радо Тодоров, Алекс Ковачев, арх. Цветан Петров, Веселин Симов, арх. Светослав Станиславов.


След като обсъди всички проекти, журито единодушно избра After 5PM за победител в Roca One Day Design Challenge – България 2021, като му присъди първа награда и 2000 лв. Журито отличи проекта за демонстрацията на стил и иновативен подход. Той е по идея на Екатерина Милошевска и Боян Попянев, от Университета по архитектура, строителство и геодезия, София.


Първа награда: After 5PM на Екатерина Милошевска и Боян Попянев


Втора награда и 1000 лв. бяха присъдени на проекта Comfort / Shower for two от Алина Дерменджи, студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Проектът разчита на функционалност, съчетана с решение за устойчиво управление на водния ресурс. 


 Втора награда: Comfort от Алина Дерменджи


Проектът Параван-лира, създаден от Димитрина Димитрова (Нов български университет) беше отличен на трето място (600 лв.). Проектът съчетава две традиционни зони на пространството в банята в едно общо, без от това да страда функционалността или дизайнът.

Трета награда: Параван-лира от Димитрина Димитрова


Организиран от Roca, водеща компания в производството, проектирането и дистрибуцията на продукти за баня, конкурсът Roca One Day Design Challenge кани студенти и професионални дизайнери и архитекти до 30-годишна възраст да проектират само за един ден нови решения за банята, които да допринесат за по-устойчиво и съзнателно бъдеще. Конкурсът е в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН, които са от решаващо значение за всеки дизайнерски проект днес.

Конкурсът отразява ангажимента на Roca към таланта, иновациите и устойчивостта, като цели да насърчи ролята на дизайна в усилията за справяне с настоящите предизвикателства пред света, като например извънредната ситуация с климата и новите социални реалности. В светлината на ограниченията, наложени от настоящата пандемична ситуация, това издание на Roca One Day Design Challenge се проведе онлайн като начин да продължи да изпълнява целта на конкурса да дава гласност на младите таланти и да насърчава достъпа до професионални възможности и контактите с експерти от индустрията.

Roca One Day Design Challenge се ражда в Испания през 2012 г. и оттогава бързо се разпространява по целия свят. Въпреки че пандемията засегна изданията през 2020 г., като повечето от тях трябваше да бъдат отменени, през 2021 г. вече са осъществени конкурси в 10 държави: Португалия, Полша, Русия, Аржентина, България, Малайзия, Китай, Оман, ОАЕ и Испания. В страните, в които не е възможно да се проведе събитие на живо, конкурсът се провежда виртуално.


За повече информация относно Roca One Day Design Challenge, моля посетете www.onedaydesignchallenge.net

Българското издание на конкурса One Day Design Challenge се провежда в партньорство с: DIBLA, АИДБ и КАБ.

Снимки и видео от събитието може да видите ТУК.


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари