ДИЗАЙНЕР НА ГОДИНАТА DIBLA DESIGN AWARDS 2023

  • 05.04.2024
  • Всички

Най-желаното отличие в Dibla Design Awards - Дизайнер на годината, заслужено получиха Cache Atelier

Те бяха номинирани с общо 5 проекта в съревнованието, в обществен и жилищен интериор. Освен титлата Дизайнер на годината спечелиха и две първи места, съотвено в Жилищен интериор за Фамилна къща, с обекта "КЪЩА SVP1" и в Обществен за Магазин и изложбена площ с обекта "ШОУРУМ DOMKO", където станаха и финалист с интериора на "ШОУРУМ THE PROJECT". Поздравления за отличията на Cache Atelier!


CACHÈ ATELIER е архитектурно студио, което измисля, проектира и създава сгради, интериори и дизайн обекти по мярка и според нуждите на своите частни и бизнес клиенти.

Основано през 2013г. от арх. Мила Иванова и арх. Цветомир Павлов, днес CACHÈ реализира проекти в цял свят. Дейността на студиото получава българско и международно признание с престижни награди за съвременна архитектура, а реализираните от екипа му пространства намират място в едни от най-значимите издания за архитектура, интериор и дизайн.

След десетки хиляди квадратни метри и многоетажни сгради, превърнати в мултифункционални екосистема за по-добър живот и по-качествен работен процес, CACHÈ успява да запази лично отношение към всеки проект и клиент, независимо от неговия мащаб, бюджет и намерения. Идеите на студиото са скрити във всеки детайл така, както най-важната информация за нас - във всяка клетка. Стилът му се разпознава във връзката между креативни дизайн решения и тяхната функционална употреба. Частните интериори на студиото създават топла среда на уют и хармония, издигайки връзката с дома по-високо отвсякога. За арх. Иванова и арх. Павлов всяко лично пространство е израз на естетическа и етична идентичност, но и на надежда за повече щастие и вътрешно благополучие.Прочетете, какво разказаха CACHÈ ATELIER, пред екипа на Dibla:

  • Като лидер в областта, как отстоявате пред нововъзникващите тенденции и технологии в интериорния дизайн и как ги балансирате с вечните принципи на дизайна?

Следим какво се случва по света, но откровено не следваме сляпо тенденциите. Важно е да си наясно как се развива дизайна, но определено не всичко ни допада – затова използваме в проектите си неща, които импонират на нашето разбиране за естетика и функционалност. Същото важи и за „класиките“ и принципите – с някои сме съгласни, с други не – някои са приложими за даден проект, други не. Що се отнася до технологиите опитваме да сме на една вълна с новостите – особено когато те водят със себе си добавена стойност от гледна точка на функционалност. Дизайнът не трябва да е самоцелен, а да дава решения на проблеми и въпроси. Когато го прави директно и без да е преекспониран или има нужда да бъде обяснен, тогава наистина работи. 

  • Вашите проекти бяха признати за техния уникален подход и креативност. Как бихте описали вашата философия на дизайна и какви ключови елементи винаги се стремите да включите в проектите си?

Както споменахме, за нас дизайнът дава решение на въпроси и проблеми. В проектите си опитваме да намерим, заедно с клиентите, отговора на техните въпроси и да създадем пространството, което отговаря на техните нужди, там, където ще се чувстват добре и на място. За всеки аспект търсим верния подход и винаги си задаваме въпроса – защо. Ако можем да дадем ясен отговор за всеки елемент от проектите си, значи сме намерили правилното решение. 

  • Можете ли да обсъдите някакви конкретни тенденции или влияния в света на интериорния дизайн, които са изиграли роля във вашите печеливши проекти? Как виждате развитието на тези тенденции в бъдеще?

Както споменахме, не се влияем много от тенденциите. С конкретните проекти сме създали пространства, които са срещнали по най-добрия начин нуждите и представите на клиента през нашата гледна точка. Двата проекта са много различни – единият носи силна театралност и контраст в себе си, а другият – спокойствие и ненатрапчивост. Това е чудесен пример за това как трябва да държим отворени съзнанията и възприятията си, за да можем да намерим правилния подход във всяка задача – независимо колко различни и контрастни пътища има към решението й. 

  • Какво означава да за Вас призванието „Дизайнер на годината“?

Приемаме го като цялостно признание, че вършим работата си добре и вървим напред по правилния път. Когато то идва от колеги и професионалисти и сред все по-конкуретна и качествена среда, това значи още повече. 

  • Като „Дизайнер на годината“, какъв съвет бихте дали на амбициозните интериорни дизайнери, които се взират във вас? Върху какви ключови умения или подходи трябва да се съсредоточат, за да постигнат съвършенство в работата си?

Бихме ги посъветвали да бъдат търпеливи и отдадени на това, което са приели за професия. Нещата се случват бавно и с много вложени усилия. Понякога те изглеждат напразни и вероятно не публично забележими, но положените усилия никога не се губят и винаги се отблагодаряват. Важно е са отворени към всичко – архитектура, графичен дизайн, музика, кино, изкуство – визуалната култура и усещане е нещо, с което човек се ражда, но трябва да бъде развивано и подържано. А и никога не се знае от къде ще дойде моментът на следващото вдъхновение. Нека бъдат смели в решенията си – не винаги  дръзките идеи биват приемани, но в пътите, когато някой повярва в тях, се раждат добрите проекти. 

  • Кои характеристики на Dibla намирате за най-ценни за работа в мрежа в общността на интериорния дизайн?

Мрежата на Dibla порасна много и експоненциално, откакто сме част от нея. Чудесно е, че има място, където можеш лесно да разгледаш как се развиват нещата около теб, какво правят останалите колеги и да си „свериш“ часовника. Още по-важно - от разговори с клиенти виждаме, че и мрежата много скъсява дистанцията и първата връзка между нас като професионалисти и клиентите, което е предпоставка да се ражда все по-добри неща като пространства.


Ако желаете и Вие да бъдете сред победителите в Dibla Design Awards, може да се включите още сега! Кандидатстването е активно през цялата година!
 Повече информация може да откриeте ТУК:
 dibla.comГодишни партньори на Dibla:

 .............................................................................................................................................................................................

Партньори на Dibla Design Awards:

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията:

Добави Коментар
Няма добавени коментари