ТЕНДЕНЦИИТЕ В ХОТЕЛСКИЯ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН ПО СВЕТА

  • 17.01.2014
  • Световен дизайн

Модерните хотели по света се адаптират към социалните промени и предлагат най-разнообразни и впечатляващи интериорни решения. Концепцията за хотелската стая се съсредоточава в нейната индивидуалност, архитектите трансформират зоните за настаняване с най-различни акценти, пресъздаващи усещането за друга реалност. Ето и някои от по-интересните решения, които хотелиерската индустрия по света предлага: Лобитата - динамични многофункционални пространства.  Важността на хотелските лобита расте, тъй като социалните контакти се случват все по-често в тази част от сградата. Бизнес пътуванията налагат нови изисквания по отношение на пространството на лобито - то трябва да предлага възможност както за официални разговори, така и за неформални срещи, за работа с преносими компютри и други устройства, които изискват електрическо захранване. Това означава, че обикновената масичка за кафе и малък диван към нея няма да са достатъчни. Разделянето на пространството трябва да предвижда както зона за лични разговори, така и място за повече социални контакти. Мебелировката трябва да доставя комфорт и функционалност. Много от екстравагантните съвременни хотели включват озеленени стени, вътрешни водопади, големи полилеи и зони за използване на мултимедийни устройства. Нова концепция за стаите за гости Класическата комбинация легло - маса - малък шкаф не удовлетворява нуждите на съвременния турист. Гостите очакват изненади, когато излизат извън дома си. Именно заради това всеки интериор в модерната хотелиерска индустрия е различен от предходния. За бизнес гостите стаите приличат по-скоро на модерни офисни пространства, с интересни тв панели, допълнителен диван до двойното легло. Решенията понякога включват и експлозия от цветове, декоративно осветление, които се опитват да доставят на гостите уникално изживяване. Усещане за СПА в банята Баните вече не се възприемат като отделна стая или пространство, което трябва да бъде минимизирано с цел разширяване на жилищната площ. Модерният турист очаква повече, отколкото може да получи в дома си. Банята трябва да е отворена покана за релакс и метод за съблазняване на гостите с обещание за лукс. Душове като водопади, нестандартни по размер вани, огромни кърпи, две отделни мивки, красиви детайли и огромни пространства - така изглеждат удобствата в съвременната луксозна хотелска баня.

resource-service (17)

Не просто ресторант, а самостоятелна дестинация Някои хотели продължават да се придържат към "практичността" в идеята за ресторанта към хотела. Готвенето е изкуство и следователно ресторантът трябва да се превърне в "изложбена зала". Все повече хотелски ресторанти се превръщат в забележителни пространства именно заради уникалния си дизайн. Тематичноста е силно препоръчвана, тя стимулира креативноста и превръща всяко място в характерна дестинация. Размиване на границите вътре - вън Собствениците на модерни хотели се опитват да направят прехода вън - вътре възможно най-незабележим. Това не са просто хотелски стаи, разширени чрез големи тераси. Природата е интегрирана по всякакъв възможен начин - дървени панели, каменни декорации, буйна зеленина, вътрешни водопади - това са само някои от елементите, чиято роля е да освободи гостите от напрежението. Зелена концепция Енергоефективността е деликатна тема за собствениците на хотели, тъй като те правят всичко възможно да минимизират разходите си. "Зелените" решения биха могли да се превърнат в иновативни идеи. Нестандартно големите прозорци, осигуряващи повече естествено осветление, зелени стени и покриви, кошчета за рециклиране, електрически смесители за водата, местна храна, рециклиране на отпадните води са само част от решенията за хотелите, даващи им право да се нарекат "зелени". Фокусиране върху местното изкуство Когато влезем в дадена сграда, често дизайнът и не казва нищо за мястото, на което се намира. За щастие все повече собственици на хотели осъзнават, че да прибавят местното изкуство към схемата на дизайна ще подобри усещането на гостите за сградата и ще създаде оригинално изживяване. От малки скулптури и фотографии до мащабни инсталации, интегриращи изкуството в хотела.

resource-service (18)

Мястото на технологиите Не всеки търси високо-технологично настаняване извън дома си - дори напротив. Но все повече хотели се фокусират върху това да поддържат гостите си на всяка цена plugged in. Разбира се, това е подходящо, когато става дума за бизнес туризъм - стая, която да насърчава работния процес, да предлага на разположение на гостите си различни технологии. Новите хотели предлагат възможност за настройка на осветлението, топлината и дори затъмняване на стъклата чрез смартфони. По-малко шаблони, повече цвят и тъкани Хотелските стаи се опитват да дадат на гостите нещо, което да могат да почувстват и да се превърне в незабравимо изживяване. За постигане на този ефект често е достатъчно да се прибавят ярки цветове, които ще оживят пространството и ще му придадът успокояваща жизнерадостна радостна атмосфера. Персонализирани пространства Факт е, че спомените за даден хотел остават у гостите дълго време, ако изживяването е уникално. Това е една от причините да се появи тенденцията за персонализиране на пространствата както никога досега. Т.нар. popup хотели (от временни сглобяеми модули) е нова концепция, която бавно набира популярност в индустрията. Тематичните стаи за гости също имат силно влияние и подканят гостите да повторят посещението си, но този път в съвсем различна стая. Дом, далеч от дома Независимо от концепцията най-важен за един гост е уютът на стаята и създаването на усещане за дом извън дома. Няма значение колко е луксозна, технологична и странно тематизирана стаята, уютът е най-важният фактор. Дървени материали, красиви декоративни елементи, килими, завеси, камина, телевизор и възможност да слушаш любимата си музика - всички тези неща ще осигурят комфорта на гостите независимо от причината за посещението им.

Източник: (stroitelstvo.info)

Добави Коментар
Няма добавени коментари