SALEX | АКУСТИЧНИТЕ ПЛОЧИ - ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ В МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА

  • 23.08.2016
  • Материали и технология

С навлизането на европейските инвеститори и налагането на европейските изисквания към помещенията, архитектите все по-често се сблъскват с предизвикателството да създават решения за добра акустика.

Това с особена сила важи при планиране на помещения, които се използват интензивно за комуникация - конферентни зали, кол центрове, рецепции и офиси с отворен план.

В много случаи обаче структурни, физични и модни изисквания при модерната архитектура затрудняват създаването на адекватни акустични решения.

В помещения от горепосочения тип създаването на добра звукова среда означава използването и разполагането на различни шумоабсорбиращи материали. Шумоабсорбаторите, направени от плочи на дървесна основа са подходящи за оптимални акустични решения, особено в частите от помещенията, подложени на интензивно натоварване, съчетавайки механичната издръжливост с дизайнерската свобода.

Малко физика:

Европейските норми регламентират няколко показатели, свързани с качествата на звуковата среда, един от които е реверберационният период, като в интериора за единица на този показател е прието времето, за което звукът намалява с 60 децибела. В най-общи линии стойностите на този показател са регламентирани за 3 типа предназначение на помещенията в DIN 18041  – комуникация, обучение и музика, и се движи в интервала 0,4-0,9 секунди. Стандартно без разполагане на различни акустични решения той е 1,2-1,5 секунди.

За достигане на необходимия показател трябва да се осигури достатъчна площ абсорбционен материал или комбинация от такива – с оглед различното им поведение при поглъщане на различните честоти на звука, като тя зависи от обема на помещението. За целта, първо, архитектът трябва да избере акустичния продукт, който желае да използва, и на база на това да се изчисли необходимата площ от него, която трябва да се разположи в помещението за достигане зададения в нормата коефициент.

Тук на помощ идват акустичните решения на база на декоративните плочи на Егер, както и на база фурнировани плочи. Те са налични в многобройни варианти на перфорации и прорези, като позволяват чрез използването им в комбинация със стандартните продукти на Егер безкомпромисни естетически решения. Освен това те са и лесни за обработка, като дават възможност за създаването на всякакви интериорни решения и са особено ефективни в поглъщането на звука със средни и високи честоти, характерни за говора.

Най-общо акустичните плочи могат да се приложат като стенна облицовка и преградни стени, окачен таван или мебелни фронтове, а може и комбинирано.

Стенна облицовка: Акустичните продукти на Егер са идеални както за инсталация към стената, така и за преградни стени в офиси, кантини и ресторанти, като стенната облицовка идеално се комбинира с всички останали интериорни продукти на Егер – плочи със CPL покритие, ЛПДЧ, CPL за врати, мебелни кантове.

Окачени тавани: ако се налага, цялата повърхност на тавана може да бъде усвоена като звукоабсорбираща и като допълнителен бонус необходимата им за инсталацията конструкция осигурява кухината над акустичната плоча, решаваща за ефективната звукова абсорбция без да намалява площта на стаята.

Мебелни фронтове: когато дизайнът и структурата на помещението правят по-трудно реализирането на горните 2 приложения, използването на звукопоглъщащи мебелни елементи е допълнителна възможност за достигане на изискванията на DIN 18041. 

В заключение различните декори на плоскостите, комбинирани с вариантите за перфорация и възможността за производството им върху разнообразни дървесни и гипсови основи ги правят приложими при всеки проект, изискващ създаване на определена звукова среда. Също така основите могат да отговарят на различни по степен изисквания за противопожарна безопасност – E1, B1 или В2 или дори А2 – плоча от гипсови фибри.

За особено взискателни проекти може да се реализират и индивидуални дизайни чрез различни по размер перфорации:

Декори:

Естествен фурнир:

С различни перфорации:

В заключение, акустичните плочи дават възможност за:

-  Създаване на оптимална звукова среда;

- Лесна и бърза инсталация;

- Цялостна система, вкючително субконструкция;

- Разнообразие и гъвкавост;

- В много разновидности с минимално количество за поръчка 1 бр.

За повече информация, относно продуктите на SALEX, може да посетите официалния им сайт: http://www.salex.bg/, или директно да се свържете с Мартин Авджиев на 0888 622 320.

Добави Коментар
арх.Алексиева
Предлагате ли акустични плоскости с дървесен мотив, клас на горимост А?