ОТБОРЪТ НА РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ С НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ НА ФИНАЛИТЕ НА SHELL ECO-MARATHON ЕВРОПА 2014

  • 20.05.2014
  • Продуктов дизайн

Отборът на Русенски университет "Ангел Кънчев“ измина 168,27 км с 1 кВтч енергия на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2014 и така зае 23-то място в категорията "Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия. Студентите от Русенски университет "Ангел Кънчев“ се представиха достойно за своето първо дебютно участие в състезанието. Заслуги за доброто дебютно представяне на отбора на финалите има всеки член на русенския отбор сподели капитана на отбора Димо Иванов. "Това първо наше участие ни направи по-уверени и мотивирани за следващото издание на Shell Eco-marathon". Въпреки сериозната конкуренция на финалите на Shell Eco-marathon ние се амбицирахме допълнително да мислим за иновативни технологии и похвати, с които да я победим при следващото наше  участие“, допълни още Димо.

resource-service (47)

"От името на Shell България бих искала да поздравя и трите български отбора в Shell Eco-marathon Европа, заради упоритостта, постоянството и ентусиазма, с които участваха в състезанието. Резултатите на родните състезатели на тазгодишното издание на Shell Eco-marathon Европа показват, че това е една сериозна надпревара, към която българските студенти трябва да подходят отговорно. Представянето им на финалите е възможност за преоценка на подготовката и стратегията им за следващите издания, както и възможност те да постигат целите си в условията на по-високи стандарти на работа и все по-засилваща се конкуренция“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. Shell Eco-marathon Европа 2014 се проведе за 30-ти юбилеен път от 15 до 18 май на градската писта в Ротердам,Холандия. Тази година броят на участниците беше по-голям в сравнение с миналата - близо 200 участници от 27 европейски страни. В тези конкурентни условия бяха поставени четири нови рекорда в пет категории.

resource-service (48)

В категорията "Прототипи“ познатите победители от френския отбор Microjoule - La Joliverie подобриха рекорда си от миналата година с резултат от 3 314,9 км с 1 литър гориво. Това е подобрение с 11% спрямо миналата година. Сред автомобилите от "Градски тип“, задвижвани от бензин, отново френски екип - този на Lycee Louis Delage, постигна нов рекорд от 468,8 км с 1 литър гориво. Резултатът му от 2013 г. е подобрен с 73,1 км за кВтч. Отборът Sluchtspecht от университета за приложни науки в Офенбург, Германия, подобри представянето си с 389 км в категорията с дизел. Сред градския тип автомобили, задвижвани от водородна горивна клетка, студентите от La Joliverie Polytech в Нант подобриха резултата си, като изминаха 150,5 км за единица енергия. Норман Кох, технически директор на Shell Eco-marathon сподели: "Това беше най-доброто издание на Shell Eco-marathonдо момента. Метеорологичните условия бяха повече от идеални, а отборите - по-опитни и много добре подготвени, което създаде предпоставки за постигането на забележителни резултати. Надяваме се, че техните иновации един ден ще бъдат прилагани в автомобилите, с които ежедневно се придвижваме.“ Португалският отбор AERO@UBI представи една отличителна иновация. Те конструираха кола, която няма кормило, а вместо това се придвижва, ръководена от движенията на тялото на водача. В рамките на 4 дни над 40 000 посетители станаха свидетели на изключителните постижения на студентите и техните превозни средства. В същото време те отправиха поглед и към бъдещето на транспорта и енергията в Shell Energy Lab.

Добави Коментар
Няма добавени коментари