ОФИСЪТ, В КОЙТО ДА ХОДИШ ПО ЧЕХЛИ

  • 17.05.2016
  • БГ дизайн

Истина е – в офиса трябва да се чувстваме като у дома си, за да отмятаме задачите с удоволствие. Настроението ни зависи от работното място - ако е уютно и жизнерадостно, това няма как да не се отрази върху ефективността на работата ни. И докато мебелировката и разположението в повечето случаи не зависят от нас, има начини да направим кабинета си по-ярък, приветлив и предразполагащ към вършене на велики дела.

За това да се чувстваш "като у дома си" на работното място, ни споделят от интериорно студио ANNO ZERO.

Твърдо стоя зад идеята, че хората не бива да ходят "на работа". Никога. Особено "в офис". Офис в днешно време е мръсна дума, която хората асоциират с шеф, който има едничката цел в живота си да изскочи винаги в най-неподходящия момент, от най-скришното място, когато най-малко си го очаквал, и да те гледа под лупа “какво точно вършиш в момента“. Асоциира се с лошо сглобено бюро, с евтини панти, някога-е-била бяла боя на стените и луминисцентно осветление, което премигва точно толкова често, колкото просто да те дразни. Самата мисъл, че отиваш на място, на което да седнеш на стол, който кара всяка фибра в тялото ти да крещи от неудобство и болка е толкова изморяваща, че ти си непродуктивен отпреди да влезеш на работното си място.

Офисът е място на което изкарваш 70-80% от времето, в което си буден през деня. Това е повече от колкото да си стоиш у дома. Офисът трябва да те предразполага да ходиш в него по чехли. Да прочетеш две глави от любимата си книга в почивката, без това да е събитие, или да направи впечатление на някого. Да изиграеш партия шах с колега. Аз и моите колеги често ходим през уикенда в офиса, за да пием кафе, или за да изиграем нещо. Имаме и йога топки, ролери и ластици за тренирвка и игра. Моето име е Георги Илиев, аз съм интериорен дизайнер и съм управител и собственик на фирма Anno Zero LTD, и твърдо стоя зад идеята, че хората не бива да ходят "на работа". Ние с колегите ми например, ходим във второто ни вкъщи. Аз силно вярвам в идеята, че интериорът, архитектурата, средата която обитаваме, трябва да бъде изградена около хората, които ще я обитават, така, както и хубавият костюм се шие по мярката на този, който ще го облича. Дизайнът е не просто пудра и "кич", с който да запълниш дупките по грозно лице, за да изглежда добре. Той е сложна творческа и техническа работа, която може да решава проблеми, и то такива, които имат малко други решения. Продуктивността например. И аз, и колегите ми вършим повече работа за ден в нашата малка утопия, отколкото който и от нас някога е вършил, когато е ходил "на работа" в офис. И не ни е неприятно да си тръгнем в 12 вечерта и директно да отидем на заведение заедно. Ние имаме работа, която ни държи приковани на стол... Затова пък имаме надбавки на бюрата ни, с които да можем да работим прави; и йога топки и уреди, за да се раздвижваме. Под секрет: Имаме и масажно легло на долният етаж! Шшшт!

Дизайнът решава и други проблеми, които са нерешими в друга ситуация. Таванът в нашият офис например. Висок е едва 2.05 метра (стандартните жилищни помещения са с тавани над 2.60 метра), но благодарение на интериорния дизайн и малко оптична илюзия с пропорциите на мебелите, сега абсолютно отсъства усещането за натиск. Заместихме го с големи фотьойли честърфилд, уют като у дома и приятелска, лека обстановка. Пространството е отворено, няма врати, които да ни делят един от друг и всички работим заедно.

Вместо пердета, пред големите ни прозорци поставих пана със скици на Да Винчи. Не просто защото са артистични, а защото ги ползваме ежедневно, когато съобразяваме проектите, които правим с човешките пропорции, функция и удобство. Ползваме ги за вдъхновение и референция. Когато проектирах мебелите, вложих идеята за фирмата и името ѝ във всичко. Сега лавиците на библиотеката ни изписват ненатрапчиво ANNO ZERO. Така се появи и идеята да изобразя логото с дърворезба и да го сложа на преградният прозорец.

Името на фирмата, логото ѝ и дизайна, който съм избрал за нея не е случаен. Тя е създадена на 21.12.2012 година, когато изтече майският календар. В техните хроники е записано, че когато календарът изтече, ще започне Нова Ера. Ново време, което ще бъде отброявано като чисто начало. Нулевата Година. Anno Zero. Ороборуса, логото на фирмата, е майски символ, който датира на около 3 хил.г. пр.н.е. и символизира вечността на времето, неговата непреходност и факта, че то винаги ще се върти. Това търсим и ние в работата си - Новото време, една нова епоха, идеи и концепции, които да останат непреходни във времето. Също като нашия малък дракон.

 

Добави Коментар
Стефан Стоянов
Много готино! Преди няколко месеца дизайнът в една маркетингова фирма беше доста сходен и супер свеж. Мисля, че беше някъде в Младост 2, тази фирма http://optimizacia.eu/seo-optimizacia/ .
gianni.jpg
И аз искам така!