КОНКУРСЪТ „ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА" 2017 ОБЯВЯВА СВОИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

  • 21.11.2017
  • Всички

Четвъртото издание на архитектурния конкурс Животворна светлина 2017, на тема “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”,  приключи с гала вечер за официално връчване на наградите. Конкурсът е изцяло и само за архитектурни проекти, в които има вложени покривни прозорци - реализирани, в процес на реализация или на идейно ниво. Целта на конкурса е да провокира и развие възможностите за усвояване и подобряване на комфорта в подпокривните помещения, както и осветяване през покрива и различен дизайн на пространствата в стандартните помещения.

В конкурса тази година са взели участие 42 изключително разнообразни и интересни проекти, разделени в две категории – "Фамилни къщи" и "Жилищни и обществени сгради". Успехът на тазгодишното издание надминава миналогодишните издания на конкурса, както и очакванията на организаторите ВЕЛУКС България.

Участвалите над 20 проекта в категория “Фамилни къщи” са били решени предимно в класически за българската култура и традиции стил, но в редица от тях се прокрадват и модернистични и новаторски идеи. Проектите в категория „Жилищни и обществени сгради“ са представени с нови за българската строителна действителност приложения на VELUX продукти – изцяло във фасада или в комбинация с вертикални прозорци. При обществените, не-жилищни сгради, тази година разработките се отличават с мащаб и нестандартно формообразуване. Темите са впечатляващи: летище, регионален научен център, библиотека, религиозен храм, университет, младежки културен център, изложбена галерия и не на последно място – бирария със собствено производство.

Екипът от журито, оценявал проектите тази година, се състои от: ас. д-р арх. Ангел Мазников – преподавател в Архитектурен факултет, катедра Технология на архитектурата и основател на дружество за проектиране и технически консултации „Аринтех“; арх. Ангел Захариев, един от основателите на архитектурно бюро „А и А Архитекти“ и „ГРУПА ГРАД“, група от млади български архитекти загрижени за развитието на българската архитектура  и градска среда; гл. ас. д-р арх. Гергана Стефанова, преподавател в Нов български университет; арх. Николай Николов и инж. Стефан Петров основатели на „ЕДО Дизайн Студио“, победители в миналогодишното издание на конкурса „Животворна светлина“; арх. Хенрик  Норландерн Смит, дипломиран архитект от ВЕЛУКС Груп, възпитаник на  Архитектурна школа в Орхус, Дания.

В категория Фамилни къщи два проекта са събрали равен брой точки: Реставрация в Каварна, арх. Борислав Игнатов и Планинска къща, арх. Добромир Тренчев. Първо място в категория Жилищни и обществени сгради се отреди на арх. Пламен Братков с проект Верде Бояна. Проектът, събрал най-много точки от журито и спечелил голямата награда в конкурса „Животворна светлина“ е в категория Жилищни и обществени сгради - Регионален научен център на Националната астрономическа обсерватория Рожен, арх. Божидар Хинков, арх. Анета Славова, арх. Мартин Кръстев.

Вижте всички участвали проекти ТУК

Официалното връчване на наградите се проведе на 10 Ноември, в х-л Балкан, в присъствието на членовете на журито и архитекти от цялата страна и съвместно с Камарата на архитектите в България и Университета по архитектура, строителство и геодезия, които отбелязаха своите юбилеи – 80 години от създаването на КАБ и 75 години УАСГ. Повече от 100 архитекти и преподаватели отпразнуваха съвместно награждаването в конкурса „Животворна светлина“,  а организаторите от ВЕЛУКС България, бяха подготвили и допълнителна изненада, която обявиха – от следващата година конкурсът ще се проведе в международен формат и ще излезе извън границите на страната ни.

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

 

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

 

 

Добави Коментар
Няма добавени коментари