JOEY HO ЗА ДИЗАЙНА КАТО ДЕСЕРТ

  • 17.01.2014
  • Световен дизайн

Джоуи Хо Joey Ho изгражда личната си перспектива за света до голяма степен благодарение на общуването с различни култури – роден е в Тайван, израства в Сингапур, завършва архитектура в университета в Хонг Конг. През 2002 г. събира екип от млади, талантливи и ентусиазирани хора, които са съпричастни към идеите му за проектиране на динамични и вълнуващи пространства. Вярва, че всеки човек се влияе и вдъхновява от средата си и самият той вижда всеки нов проект като възможност да помогне за подобряването на тази среда. Джоуи Хо е вицепрезидент на Хонгконгската асоциация за интериорен дизайн (HKIDA) и преподава в Политехническия университет и училището по изкуства към Арт центъра в Хонг Конг. Реализираните проекти през изминалите шест години са му донесли десетки международно признати отличия.

resource-service (11)

Казвате, че дизайнът е като да приготвяш десерт, рецепта от емоции, която да прави хората щастливи. Трудно ли е да се постигне балансирана комбинация от вашите идеи и вижданията на клиента, за да се получи пространство, на което другите наистина да се наслаждават? Съгласен съм, че невинаги успяваме да поддържаме добър баланс. Опитваме се да накараме клиентите ни да почувстват, че участват в правенето на “десертите” и когато “готвим” заедно, резултатът винаги е вкусен. А какво се случва, ако не възприемат идеите ви? Опитваме се да не правим нищо насила, така че, ако това се случи, намираме ново решение. Всъщност изпълнението на всеки проект ни учи как да комуникираме. Мисля, че дизайнерите трябва да се научат как да продават идеите си на клиенти с различни нагласи. Какви са етапите, през които преминава реализацията на един ваш проект? Стъпка 1: Да разберем заданието, поставено от клиента, но също и да го приемем като провокация. Стъпка 2: Да установим концепция или сюжетна линия за проекта. Стъпка 3: Да развием и реализираме този сюжет с голямо желание. Какво въздействие се опитвате да постигнете в работата си? Чрез пространствения дизайн аз се опитвам да изследвам красотата в живота и се надявам това, което правя, да повлияе на хората така, че те да откриват и ценят моментите от живота си. Ако пространствата, които създаваме, са като десерт, тогава хората наистина могат да ги опитат. Имате ли предпочитания към обществени или частни проекти? Нямам специални предпочитания, защото и двата типа са свързани – трапезарията с ресторанта, дневната с лондж салона, спалнята с хотелската стая, банята със спа зоната. Опитваме се да изградим нови и по-гъвкави възможности за всяка функция, така че да пасне на ежедневния живот.

resource-service (12)

Кое е най-голямото предизвикателство? Добрият дизайнер може да превърне едно пространство или предмет в шедьовър, като му придаде характер. За тази цел от изключителна важност е самият той да познава собствената си индивидуалност, преди да я влага в дизайна. За мен предизвикателството е да се науча как да използвам всеки проект, за да оформя характера си като дизайнер. Езикът на дизайна има ли географски граници? Мисля, че той е интернационален, защото един добър дизайнерски продукт може да се възприеме от всички потребители, но идеите, които стоят зад него, могат да са много лични. Създаването със сигурност се нуждае от вдъхновение. Откъде взимате вашето? Моето вдъхновение идва от две “и”-та: информация и интеракция. Дизайнерите би трябвало да са информирани и с отношение към това, което се случва около тях - технологии, социални проблеми и въпроси за околната среда. Взаимодействието е друг важен елемент. Общуването с различни хора окуражава обмяната на идеи. Всичко това създава предпоставките за моя опит – в дизайна и в живота изобщо, и по този начин подобрява мисленето и работата ми. За какъв проект мечтаете? Бих искал да включа повече дизайн по отношение на архитектурата, така че да направя едновременно архитектура с интериорен дизайн, би бил моят проект мечта.

(Източник: Списание MD)

Добави Коментар
Няма добавени коментари