ЕТАПИ НА ЖУРИРАНЕ КЪМ КОНКУРС "ПРОпорция"

  • 03.11.2016
  • Конкурси

Предаването на проектите в националния конкурс за дизайн, организиран от dibla.com - "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016, завърши.

Горди сме да Ви обявим, че привлякохме интереса на повечето дизайнери в платформата. В конкурса се регистрираха 211 кандидати, като някои от тях кандидатстваха в две подкатегории. В срок получихме 92 проекта, от които 65 бяха допуснати до финално журиране.

Между участниците ще откриете едни от най-популярните дизайнери в страната. Проектите, които получихме са на много високо професионално ниво и говорят подобаващо за уменията и таланта на дизайнерите. Най- много проекти се състезават за категорията „Хотелска стая 4 звезди“. Надяваме се да има необходимия интерес и от страна на гостите на церемонията по награждаването - хотелиери и инвеститори, които са поканени да се запознаят с нивото на предлаганата услуга и да видят за краткия период, колко продуктивни могат да бъдат дизайнерите в платформата. Вярваме, че ще ги впечатлим и ще предизвикаме техния интерес за предстоящи проекти.

Във всяка от обявените категории ще бъде определен по един победител, които ще получи парична награда. Проектите ще бъдат публикувани в платформата в страница „Конкурси“, след 10.11.2016 г.

Категориите в конкурса са:

1. Хотелска стая 4 звезди - награда от 6 000 лв.

2. Открита зона за релакс / изнесено СПА за домашна употреба - с награда от 6 000 лв.

3. Обособена зона за разговори в openspace офис - награда от 3 000 лв.

В такъв тип формати оценката на проектите е една от най-отговорните и трудни задачи при определянето на победител. За да създадем среда за безпристрастно и коректно журиране разделихме работата на журито на три отделни етапа, през които преминават проектите. Всеки от етапите е с различна тежест при формирането на общия резултат и се определя от специалността на членовете на журито и техните познания в различните сфери на бранша.

...........................................................................................................................................................................................

ПЪРВИ ЕТАП

• Подбор на продуктите – адекватен подбор на продуктите, предлагани от фирмите – партньори на конкурса, съобразен с цялостната концепция на проекта и пространството.

Проектите преминават през оценяване от техническото жури, съставено от представители на фирмите-партньори в конкурса, които следят за коректното влагане на своите продукти в проектите.

ВТОРИ ЕТАП

• Прецизност и цялостно въздействие на проекта – единна концепция при визуалното представяне на проекта.

Проектите се оценяват от специалисти, които обслужват и следят бранша в различни аспекти. Всеки от специалистите в този етап е с най-високо ниво на компетенции в своята област и доказани естетски позиции. Те са специалисти в сферата на хотелиерския бизнес, сценичният дизайн, представители на водещи медии в областта и представители на платформата dibla.com. Експертите ще имат за приоритет да оценяват въздействието на проекта и неговите качества лесно да се наложи пред крайния потребител.

ТРЕТИ ЕТАП

Финалното журиране. Това е един от най-важните и съществени етапи от журирането. В него журират специалистите от бранша - италианският архитект Джулиано Бетелли и италианският интериорен дизайнер - Енрико Гуадзи. Ключова фигура в съвременната българска архитектура е арх. Пламен Братков, който е нашият специален член на журито в конкурса "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016.

Експертите в този етап ще имат за задача да следят за правилното преминаване на първи и втори етап, при нужда ще коментират и искат аргументи за поставените оценки. В този етап от журирането членовете ще оценяват кандидатите по всичките шест критерия, като стойността на техния вот има ключова стойност при определянето на победител.

• Прецизност и цялостно въздействие на проекта – единна концепция при визуалното представяне на проекта;
• Технически изисквания – задължително е спазването на всички зададени технически изисквания при представянето на проекта;
• Оптимизация на пространството – използване на пространството съобразно функцията му, както и нормите и стандартите за проектиране;
• Ергономичност – баланс между форма и функция и взаимодействие с хората;
• Реализация на проекта – възможна ли е реализация на проекта, специфики, особености и трудности;
• Подбор на продуктите – адекватен подбор на продуктите, предлагани от фирмите – партньори на конкурса, съобразен с цялостната концепция на проекта и пространството.

...........................................................................................................................................................................................

Журирането се извършва чрез гласуване на точков принцип. В отделните етапи всеки от проектите ще получи различни по важност точки. Най-голям брой точки носи вотът на експертите в третия етап от журиране. При равен брой точки победителите ще бъдат определени в дискусия от тримата експерти.

Акцент в събитието ще бъде присъждането на първия приз „Дизайнер на годината“ за развитие и принос в българския дизайн и популяризирането му на национално и международно ниво. Той ще получи статуетката – символ на най-престижния приз в областта на интериорния дизайн у нас. Тази награда ще се връчва всяка година и се надяваме да бъде стремеж и добър стимул за развитието на дизайнерите в страната.

Ще бъдат присъдени и допълнителни награди за отличените участниците от част от членовете на журито. А най-популярният проект в платформата ще бъде специално награден от екипа на dibla.com. Тази награда се базира на рейтинга, който е натрупал реализиран проект, публикуван през последната година и говори както за интереса на посетителите на сайта, така и за активността на неговия автор в платформата.

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония по връчване на годишните награди за дизайн на DIBLA на 10-ти ноември в Sofia Event Center. SEC е съорганизатор на събитието и ще се погрижи за стилната презентация на проектите и приятна атмосфера за всички гости.  Радваме се, че чрез този формат и готовността на фирмите да го подкрепят, се откри възможността да популяризираме нивото на дизайна и да бъдат отличени добрите дизайнери в областта.

Конкурсът "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016 се осъществява с подкрепата на годишните партньори на dibla.com - BAUHAUS, CarpetMax, DJIA, Diem, Ideal Standard, NOLA7, Prisma, Salex и Schneider Electric

Добави Коментар
Участвах с два проекта в последния ви конкурс, който ми отне огромно време и ресурси, но не мога да ги намеря никъде в сайта ВИ. Нито в резултатите от конкурса, нито никъде. Моля обяснете !