ДУМАТА ИМА ЖУРИТО - ПОЛЪХ ОТ ИЗТОКА

  • 10.11.2017
  • Всички

Екзотичният азиатски полъх, който Хасегава Аой внася в екипа на журито за тазгодишното издание на Dibla Design Awards, за пореден път ни доказва, че за добрия вкус и естетика няма граници. Хасегава завършва архитектура и строителство в Токийския столичен университет и започва професионалната си кариера във Fuji Television Network, където се грижи за сценичния дизайн. През 2005 г. заминава за Италия, където получава магистърска степен от Академия „Домус“. От 2006 г. Хасегава живее и работи в Милано и си сътрудничи с различни компании и студиа в сферата на продуктовия и интериорния дизайн. Работата на Хасегава Аой успешно съчетава познанията й за светлинна композиция и комбиниране на различни материали със стратегическото й мислене, основаващо се на обширни изследвания в областта на дизайна. Хасегава работи с Академия „Домус“ още от момента на завършването си като асистент преподавател, а от 2016 г. тя е и ръководител на магистърската програма за интериорен дизайн.

  • Вие сте лектор и преподавател - на кои от японските традиции бихте научили   българските дизайнери?

Японската култура е известна със своята простота и философия. Въпреки това, за мен истински ценна е способността й да открива есенциалното в другите култури и да го трансформира в нещо оригинално и уникално за самата нея. Японският народ е любопитен и отворен към различните традиции и култури, именно това е и ключът към новаторството и добрия дизайн.

  • Какво очаквате от участниците в Dibla Design Awards?

Очаквам идеи, които „отварят очите“ – не просто визуално привлекателни, но и въплъщаващи бъдещето на дизайна. Участниците биха могли да срещнат в проектите си традиционни познания и концепции с последните световни технологии, за да създадат нещо, което да остане и да спомогне за развитието на тяхната собствена култура.

  • Какво искате да виждате в дизайнерските решения? Какво е за вас добрият интериорен дизайн?

Добрият интериорен дизайн е пространство, което вдъхновява, което има силата да формира нов тип поведение и манталитет в хората, за да живеят в благополучие и хармония.

  • Какво очаквате от бъдещето на интериорния дизайн – технологии, стил, изчистени линии…?

Това, което е важно за бъдещето на интериорния дизайн, е преживяването. Преживяването, което се случва в едно пространство, е от съществено значение. Светът на дизайна става все по-мултидисциплинарен и разнороден. Дизайнерът трябва да умее да създава условия за оригинални преживявания и да се учи да работи, прекрачвайки границите между различните сфери и сектори на дизайна.

  • Има ли детайл или детайли, на които държите във вашите проекти? 

Винаги когато проектирам, отдавам огромно значение на светлината. Дизайнерите трябва да бъдат запознати с огромния потенциал, който светлината може да внесе в едно интериорно пространство.

  • Специалист сте по сценичен дизайн, можем ли да кажем, че домът е сцена? 

Интересен въпрос. Никога не съм се замисляла дали домът може да е сцена, тъй като всичко, което съм създавала като сценичен дизайнер, е било твърде отдалечено от обичайния живот – представете си го като серия от фойерверки – появяват се и изчезват мигновено. Уязвимостта, крехкостта на сценичния дизайн винаги са ме привличали, докато домът за мен е точно обратното – символ на стабилност и устойчивост.

  • Една от категориите в тазгодишното издание на конкурса е „Обществен интериор"; кое е най-важното в този сектор на дизайна? 

В тази категория дизайнерът трябва да посрещне нуждите на широката общественост, което не е никак лека задача. Тенденцията при тази категория дизайн е да бъде по-малко оригинален, но по-конвенционален и предвидим, за да задоволи очакванията на всички потребители. Но дори при такъв тип ограниченост, дизайнът играе много важна роля, защото в крайна сметка дизайнерът е този, който определя идентичността, както на обекта, така и на клиента, и я пресътворява стратегически чрез пространството.

Добави Коментар
Няма добавени коментари