ДУМАТА ИМА ЖУРИТО

  • 07.11.2017
  • Всички

Арх. Костадинов – един от шестнадесетте авторитетни представители на международното жури на съревнованието Dibla Design Awards 2017, завършва архитектура в УАСГ, както и второ ниво-магистър по програмата „Дизайн на исторически градове“, организирана от Неаполския университет Федерико II и списание Domus. Владислав Костадинов не за първи път влиза в отговорната роля на жури за престижен конкурс – българският архитект е давал експертното си мнение за  множество авторитетни  съревнования, сред които A’ Design Competition and Awards, Como, Italy, 2017 и Sofia Architecture Week, 2013. Арх. Костадинов е избран за експерт в комисията по архитектура и жури за проекта „Пловдив - Европейска столица на културата, 2019“, както и в комисията за проекта на община Пловдив - „Пловдив 2020, културна стратегия и визуална идентичност“. Той може да се похвали и с редица публикации във водещи български и чуждестранни списания, участия в лекции, презентации и престижни международни изложби, както и с богата колекция от награди и отличия, сред които сребърен и бронзов медал в категория „Интериорно пространство и изложбен дизайн“ от A’Design Awards, Италия, 2017 и 2016 г и Architizer A+ Awards през 2013-та.

  • Арх. Костадинов, Вие сте носител на множество международни награди и участник в журито на реномиран конкурс като A' Design Competition and Awards. Какво очаквате от опита си като част от журито на Dibla Design Awards 2017?

Очаквам преди всичко да видя множество разнообразни проекти, които да затвърдят мнението ми, че последните години и у нас започват да се случват интересни неща в тази сфера. Смятам, че платформа като вашата е способна да привлече сериозен интерес към подобно съревнование, което да се изрази в качеството на получените предложения. Няма да бъде лесен процес, но всеки един от участниците в журито ще допринесе със своя опит и ще донесе своето уникално и цветно виждане, така че ще бъде много любопитно да разберем доколко и как се пресичат вижданията ни относно въпроса „Кои са най-добрите проекти тази година?“.

  • Какво ще търсите в проектите, участващи в съревнованието?

Винаги търся нови и нестандартни неща, които могат да ме провокират, изненадат искрено или накарат да се усмихна, а това в днешните времена на пресищане заради достъпността на информационните технологии става все по-трудно. От една страна, самите проектанти имат под ръка безбрежна библиотека, от която да черпят вдъхновение, но от друга - става много трудно да се представи нещо ново. Едновременно с това, хората, които оценяват подобни конкурси, също са много по-добре осведомени и ще бъде голямо предизвикателство да бъдат впечатлени с нещо ново, което не се доближава до вече преекспонирани идеи и концепции.

  • Кое според Вас прави един интериорен проект изключителен и истински ценен?

Може би пак ще се повторя, ако кажа, че един проект трябва да покаже нещо ново. Не задължително нещо невероятно, но със сигурност неочаквано. Не бих казал, че многото финанси или готовите известни „икони“ на дизайна, сложени в един интериор, го правят задължително добър. Ценен е интериор, който има история, който има връзка със сградата, в която се намира, има своя собствена концепция, която е внимателно разработена и дискретно личи в завършения продукт. Хубавият проект е цялостен и завършен във всяка една своя част – от голямата идея, през внимателно премислените функция и материали до последния детайл и връзката със своите обитатели.

  • Кое според Вас е най-високото признание за един творец, работещ в сферата на дизайна?

Макар последните години да се появиха много нови надпревари, то определено има няколко, които са на по-високо ниво. Същото се отнася и за публикациите – в днешно време изглежда много по-лесно да видиш свой проект в някоя публикация. Но едновременно с това, истински ценните списания и книги са много по-взискателни и недостъпни, което е много добре за интериорния дизайн, защото в последните години сякаш има все по-голяма криза на стойностите и истинската интериорна критика към важните и ценни идеи в професията.

  • Вие живеете и работите в Милано; имате ли наблюдения върху развитието на интериорния дизайн в България през последните години?

Никога не съм скъсвал връзката си с България и продължавам да работя по проекти у нас, които надявам се съвсем скоро ще видят и своята реализация. Определено смятам, че последните години, благодарение на няколко наши студия, тази сфера се пораздвижи. Появиха се и много нови имена, предимно в София, но вече и извън нея. Едновременно с това, живеейки и развивайки се професионално в държава като Италия и пътувайки много, ставам все по-критичен и взискателен към всеки един нов проект, който ми попадне, така че няма да бъде лесно на вашите участници.

Добави Коментар
Няма добавени коментари